8 przykładów komunikatów prasowych małych firm

Opublikowany: 2024-07-25

Siła komunikatów prasowych dla małych firm

Jako założyciel eRelease miałem zaszczyt pomóc niezliczonym startupom i małym firmom osiągnąć sukces dzięki sile komunikatów prasowych. W ciągu ostatnich 25 lat byłem świadkiem na własne oczy, jak dobrze przygotowany komunikat prasowy może przyciągnąć uwagę mediów, zwiększyć wiarygodność i ostatecznie zwiększyć przychody.

W tym artykule podzielę się ośmioma inspirującymi studiami przypadków firm, które prosperowały dzięki mediom generowanym dzięki komunikatom prasowym, a to tylko ułamek sukcesów, jakie firmy osiągają co miesiąc!

Co to są media zarobione?

Zarobione media to bezpłatna reklama, jaką firma uzyskuje dzięki wiadomościom, wzmiankom w mediach społecznościowych i przekazom ustnym. Nazywa się to „zarobionymi”, ponieważ pochodzi od rozmów innych o firmie, a nie z płatnych reklam.

Komunikaty prasowe odgrywają w tym dużą rolę, ponieważ mogą przykuć uwagę dziennikarzy i mediów, prowadząc do newsów na temat firmy. Ten typ mediów ma ogromną siłę, ponieważ ludzie bardziej ufają wiadomościom i rekomendacjom niż reklamom.

Kiedy komunikat prasowy prowadzi do wiadomości, może szybko się rozprzestrzenić, zwłaszcza w mediach społecznościowych, pomagając firmie budować zaufanie i dobrą reputację bez wydawania pieniędzy na reklamy.

Wartość zarobionych mediów – studium przypadku nr 1 z komunikatu prasowego:

Inicjatywa Dining Bond – generuje ponad 10 milionów dolarów przychodów

Usługa dystrybucji informacji prasowych

W czasie pandemii pracowaliśmy nad komunikatem prasowym dla Dining Bond Initiative, krótkotrwałego programu mającego na celu pomoc restauracjom zamkniętym z powodu lockdownu. Inicjatywa umożliwiła ludziom nominowanie swoich ulubionych lokalnych restauracji i zapewnienie wsparcia finansowego w ramach umowy „bonus obiadowy”.

Wysłaliśmy pojedynczy komunikat prasowy i odzew był przytłaczający.

Do komunikatu prasowego dołączyło ponad 150 publikacji, w tym najważniejsze gazety i wydawnictwa branżowe. Inicjatywa wygenerowała ponad 10 milionów dolarów przychodów, zapewniając ratunek restauracjom borykającym się z problemami.

To studium przypadku pokazuje niesamowitą siłę oddziaływania, jaką może zapewnić komunikat prasowy, zwłaszcza gdy rezonuje z emocjami ludzi i oferuje szybkie i wykonalne rozwiązanie.

Studium przypadku dotyczące mediów zdobytych nr 2:

Klient golfowy – Zamień błąd w sukces o wartości 400 000 dolarów

Jeden z naszych klientów, firma zajmująca się golfem, początkowo nalegał, aby jego komunikat prasowy był skierowany do kategorii bankowość i biznes, wierząc, że ich potencjalnymi klientami są przede wszystkim bankierzy i biznesmeni. Jednak takie podejście nie dało żadnych rezultatów. Kiedy nie podobało im się zaklasyfikowanie ich do kategorii golfa, zostało to podchwycone przez cztery publikacje o golfie, co doprowadziło do sprzedaży klubów golfowych o wartości ponad 400 000 dolarów.

To studium przypadku podkreśla znaczenie docierania do właściwych odbiorców i odpowiednich publikacji. Koncentrując się na niszy golfowej, firmie udało się dotrzeć do idealnych klientów i wygenerować znaczne przychody dzięki zaledwie dwóm komunikatom prasowym.

Przykład zdobytych mediów nr 3:

Warsztat samochodowy – zwiększenie SEO i konwersji dzięki kreatywnemu podejściu

Lokalny warsztat samochodowy w Pensylwanii zwrócił się do nas z prośbą o pomoc w SEO dla swojej nowej witryny internetowej. Zaproponowaliśmy przeprowadzenie ankiety w ich branży i nawiązanie współpracy ze stowarzyszeniem branżowym w celu jej dystrybucji. W ankiecie zadano pytanie o najdziwniejsze rzeczy, które klienci zostawili w swoich samochodach podczas naprawy.

Komunikat prasowy zawierający wyniki ankiety został przyjęty przez ponad 10 publikacji branżowych z branży motoryzacyjnej, lokalną gazetę i kilka małych gazet w całych Stanach Zjednoczonych. Koncentrując się na kreatywnym podejściu do klienta, warsztat samochodowy był w stanie wygenerować cenne relacje w mediach i linki zwrotne, poprawiając swoje SEO i widoczność w Internecie.

Komunikat prasowy Historia sukcesu nr 4:

The New Jersey Carpet Company – zwiększenie konwersji o 177% dzięki książce przechwałek

Firma produkująca dywany z New Jersey walczyła o PR, dopóki nie zidentyfikowaliśmy jej największego konkurenta: dużych sklepów z artykułami wyposażenia wnętrz. Przygotowaliśmy komunikat prasowy podkreślający wyzwania, przed którymi stoją lokalne firmy produkujące dywany, konkurując z tymi gigantami. Publikację podjęło kilkanaście publikacji branżowych, lokalna gazeta i magazyn New Jersey.

Firma zebrała te wzmianki w mediach w „książce przechwałek”, z której zespół sprzedaży korzystał podczas konsultacji w domu. Pokazując swoją rozpoznawalność i wiarygodność w branży, firma zwiększyła współczynniki konwersji o imponujące 177%, nawet gdy ceny były wyższe niż u konkurencji.

Przykład zdobytych mediów nr 5:

Gumowe kaczki inspirowane gwiazdami – od małej witryny handlu elektronicznego po telewizję ogólnokrajową

Celebriducks, mała witryna e-commerce sprzedająca gumowe kaczki inspirowane gwiazdami, zwróciła się do nas o pomoc w dystrybucji informacji prasowych. Ich wyjątkowy produkt przykuł uwagę producentów w programie The Tonight Show i zostali zaproszeni do programu. Ta ogólnokrajowa ekspozycja telewizji doprowadziła do wzrostu zamówień, generując dziesiątki tysięcy dolarów przychodów w ciągu zaledwie kilku tygodni.

To studium przypadku pokazuje, jak komunikat prasowy przedstawiający dziwaczny, przyciągający uwagę produkt może otworzyć drzwi do głównych możliwości medialnych, nawet dla małych, niszowych firm.

Próbka komunikatu prasowego nr 6:

Innowacyjne rozwiązanie logistyczne – wykorzystanie danych do uwydatnienia wyzwań branżowych

Klient oferujący nowatorskie rozwiązanie logistyczne chciał wywołać szum wokół wprowadzenia na rynek swojego produktu. Aby ich komunikat prasowy był bardziej skuteczny, zasugerowaliśmy włączenie danych branżowych, aby podkreślić wyzwania, przed którymi stanęli ich docelowi odbiorcy. Uwzględniając statystyki takie jak „67% firm w tej branży upada w ciągu pierwszych pięciu lat z powodu nieodpowiednich rozwiązań logistycznych”, komunikat prasowy przedstawił jasny obraz problemu i pozycjonował produkt klienta jako rewolucyjny.
Komunikat prasowy został odzwierciedlony w kilku publikacjach branżowych, generując cenną ekspozycję i ugruntowując pozycję klienta jako innowatora w swojej dziedzinie.

Historia sukcesu mediów nr 7:

Książka autora – Ożywienie zainteresowania i zwiększenie sprzedaży rok później

Autor zgłosił się do nas rok po wydaniu swojej książki, mając nadzieję na ożywienie zainteresowania i zwiększenie sprzedaży. Przygotowaliśmy informację prasową, która powiązała tematykę książki z bieżącymi wydarzeniami i trendami branżowymi, czyniąc ją istotną i godną opublikowania. Mimo że książka ukazała się już rok, informacja prasowa wywołała duże zainteresowanie mediów, co doprowadziło do wzrostu sprzedaży i ponownego szumu wokół twórczości autora.

To studium przypadku pokazuje, że nigdy nie jest za późno na promocję produktu lub usługi za pomocą komunikatu prasowego, o ile można znaleźć świeże, odpowiednie spojrzenie.

Wynik komunikatu prasowego nr 8:

Firma konsultingowa HR – budowanie przemyślanego przywództwa za pomocą ankiet i danych

Firma zajmująca się doradztwem HR chciała zyskać pozycję lidera w branży. Zaproponowaliśmy przeprowadzenie ankiety na temat aktualnych trendów i wyzwań w miejscu pracy, takich jak praca zdalna, zaangażowanie pracowników i zatrzymanie talentów. Wyniki ankiety dostarczyły cennych spostrzeżeń i danych, które uwzględniliśmy w komunikacie prasowym.

Komunikat prasowy został podchwycony w kilku publikacjach i blogach branży HR, pozycjonując firmę konsultingową jako autorytet w kwestiach związanych z miejscem pracy. Doniesienia w mediach pomogły firmie pozyskać nowych klientów i ugruntować jej reputację jako źródła informacji dla specjalistów HR.

Konkluzja: komunikaty prasowe są potężnym narzędziem dla małych firm

Od generowania ogromnych wzrostów przychodów po ustanowienie przemyślanego przywództwa – te studia przypadków pokazują wszechstronność i skuteczność komunikatów prasowych dla start-upów i małych firm z różnych branż.

Współpracując z zaufaną usługą dystrybucji komunikatów prasowych, taką jak eReleases, start-upy mogą wykorzystać siłę przekazu medialnego, aby przyspieszyć swój rozwój i osiągnąć swoje cele biznesowe.