Zarządzanie kryzysowe w biznesie: dlaczego komunikaty prasowe są ważne

Opublikowany: 2022-06-01

zarządzanie kryzysowe w biznesie

Prawie 70 procent ankietowanych firm doświadczyło kryzysu w ciągu ostatnich pięciu lat. Negatywne informacje o Twojej firmie mogą szybko się przemieszczać, a zarządzanie kryzysowe ma kluczowe znaczenie. Sposób, w jaki radzisz sobie z kryzysem biznesowym, ujawnia Twój charakter i umiejętność radzenia sobie z katastrofą.

Komunikat prasowy może pomóc w walce z negatywną reklamą. Kiedy piszesz informację prasową, dostarcza niezbędnych informacji i pozwala zapanować nad narracją. Nawiązuje także relacje z mediami.

Oto więcej informacji o tym, dlaczego komunikat prasowy jest ważny w zarządzaniu kryzysowym w biznesie.

Daje niezbędne informacje

Pierwszą rzeczą w kryzysie biznesowym jest przekazanie opinii publicznej prawidłowych informacji. Im szybciej uzyskasz prawidłowe informacje za pośrednictwem kanałów tradycyjnych i mediów społecznościowych, tym mniej „dezinformacji” będzie istniało. Powinieneś rozważyć usługę dystrybucji komunikatów prasowych, aby połączyć się z tysiącami mediów.

Kiedy piszesz informację prasową, myśl tak jak myśli reporter – informacja prasowa powinna zawierać kto, co, kiedy, gdzie, dlaczego i jak. Podaj czas, miejsce i szczegóły tego, co się stało. Dołącz informacje kontaktowe, czy to adres e-mail, czy numer telefonu komórkowego.

W kampanii reklamowej ważne jest również pisanie o tym, czego nie wiesz. Kiedy ludzie muszą zgadywać lub spekulować, zadają więcej pytań. Ponadto przewiduj wszelkie pytania, które ktoś może mieć, i udziel właściwej odpowiedzi!

Na przykład, jeśli w Twojej firmie wybuchł pożar i ludzie zostali ranni, opublikuj informację prasową, aby wyjaśnić, o której godzinie wybuchł pożar i wszelkie dodatkowe szczegóły. Prawdopodobnie nie znasz przyczyny, więc zgłoś te szczegóły. Będziesz także musiał współpracować ze strażą pożarną, aby uzyskać dodatkowe informacje, takie jak liczba strażaków walczących z pożarem.

Co więcej, przed opublikowaniem jakichkolwiek informacji, zorganizuj spotkanie personelu z pracownikami wewnętrznymi i opracuj strategię. Upewnij się, że wszyscy są na tej samej stronie. Zdecyduj się na oficjalnego rzecznika kryzysu i bądź spokojny.

Uważaj, aby informacje szybko rozchodziły się w mediach społecznościowych. Dowolny film lub zdjęcia, które opublikujesz, będą udostępniane wielokrotnie.

Kontroluje narrację

Umieszczanie właściwych informacji pozwala również kontrolować narrację. Przedstawienie swojej strony historii pozwala uniknąć manipulacji.

W sytuacji kryzysowej czasami trzeba wypuszczać kilka komunikatów prasowych każdego dnia, ponieważ wiadomości gwarantują, że informacje się zmieniają. Kontrolujesz narrację, podając informacje, które uważasz za najbardziej potrzebne i ważne. Media również docenią przekazywanie im informacji przed terminem.

Pozostań pozytywny w swojej dostawie. Bądź optymistyczny. Pokaż opinii publicznej, że sprawujesz kontrolę, poprzez pisemną informację prasową.

Upewnij się, że Twoja wiadomość jest jasna. Bądź pewny siebie i okazuj zaufanie do informacji, które przekazujesz opinii publicznej. Unikaj bycia negatywnym i pozwól, aby Twoje emocje stały się częścią Twojej historii.

Ponadto unikaj odmów. Kiedy zaprzeczasz temu, co się stało, ludzie zadają więcej pytań i zwracają większą uwagę na problem.

Kontrolowanie narracji poprzez public relations również pomaga budować Twoją wiarygodność. Wiarygodne budowanie firmy sprawi, że będziesz zaufany opinii publicznej, niezależnie od kryzysu.

Pokazuje inicjatywę

Jest takie stare powiedzenie: „nie ma takiej reklamy jak zła reklama”. Wykorzystaj kryzys, aby porozmawiać o wartościach Twojej firmy i wysiłkach na rzecz poprawy sytuacji. Pokazanie opinii publicznej, że przejąłeś inicjatywę i ulepszyłeś rzeczy, wzbogaca Twoją markę.

Znanym studium przypadku w public relations jest zatrucie cyjankiem Tylenolu w 1982 roku. Siedem osób zmarło po tym, jak pigułki trafiły do ​​aptek w Chicago. Nagle wiodąca na świecie marka znalazła się w kryzysie.

Johnson and Johnson, producent Tylenolu, szybko wykazał inicjatywę i rozpoczął prace nad bezpiecznym opakowaniem. Firma chciała wyjaśnić i zademonstrować opinii publicznej, jak ważne stanie się bezpieczeństwo dla jej klientów.

Johnson and Johnson podjęli absolutny kryzys i ulepszyli system, zapewniając ludziom wysokiej jakości opakowania. Firma później współpracowała z Kongresem w celu opracowania znormalizowanych zasad.

Przejęcie inicjatywy w zarządzaniu kryzysowym w biznesie pozwala na wprowadzanie zmian i doskonalenie systemu.

Nawiąż relacje z mediami

Dobre relacje z mediami pomagają szybko przekazać informacje opinii publicznej w sytuacji kryzysowej. Newsroomy otrzymują codziennie tysiące e-maili, a redaktorzy muszą filtrować to, co jest, a co nie jest istotne. Chcesz, aby Twoje informacje się wyróżniały.

Zanim nastąpi kryzys, zaproś media do swojego biznesu. Najlepiej skoordynować wizytę z ogólnokrajową historią, aby lokalny punkt sprzedaży mógł nadać jej lokalną perspektywę. Lokalne serwisy informacyjne zawsze doceniają prezentowanie lokalnych historii, a nie treści ogólnokrajowych.

Na przykład, jeśli jesteś właścicielem firmy produkującej części do samochodów osobowych i ciężarowych i masz problemy z ich zdobyciem, zaproś media do obejrzenia Twojej operacji. Opowiedz im swoją historię o problemach związanych z łańcuchem dostaw oraz o tym, jak wpływa to na zyski i siłę roboczą. Dziennikarze zawsze chcą dobrej historii i będą szukać Twoich komunikatów prasowych.

Korzystanie z tego rodzaju pozytywnej reklamy pomaga rozwinąć osobistą relację. W sytuacji kryzysowej możesz zadzwonić do tego samego reportera i szybciej wyemitować swoją historię. Reporter będzie miał już pewne doświadczenie i będzie wiedział, co robisz w swoim biznesie, niezależnie od kryzysu biznesowego.

Media mogą wtedy szybko wykorzystać swoją rozległą sieć, aby otrzymać wiadomość.

Komunikat prasowy i zarządzanie kryzysowe w biznesie

Komunikat prasowy jest integralną częścią zarządzania kryzysowego w biznesie i jest kilka rzeczy, które musisz wiedzieć, dlaczego jest skuteczny. Informacja prasowa jest ważna, ponieważ zawiera ważne informacje i kontroluje narrację. Wykazuje również inicjatywę i nawiązuje relacje z mediami.

W zarządzaniu kryzysowym w biznesie bardzo ważne jest posiadanie systemu dystrybucji informacji prasowej, aby uzyskać maksymalny efekt. Możemy natychmiast pomóc Ci w dostarczeniu informacji prasowych do wszystkich właściwych mediów! Skontaktuj się z nami już dziś, abyśmy mogli pomóc Ci zminimalizować szkody spowodowane wszelkimi kryzysami.